Khičrí – mungo s rýží a zeleninou

Recept pro 4 osoby

Skvěle vyvážené jídlo plné bílkovin, snadno stravitelné a velmi chutné. Hodí se v každém ročním období, ale nejlepší v zimě.

  • 4 ½  šálku vody
  • ½  šálku fazolek mungo
  • ½  šálku rýže basmati
  • ¼  šálku jemně nasekaného čerstvého zázvoru
  • 1 nasekaná cibule
  • 3 nasekané stroužky česneku
  • 3 šálky nakrájené zeleniny
  • 2 lžíce chí nebo rostlinného oleje
  • ¾  lžičky kurkumy
  • ¼ lžičky rozdrcených chilli papriček
  • ¼ mletého černého pepře
  • ½ lžičky mletého koriandru
  • ½ lžičky mleté garam masaly
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • ¼ lžičky kardamomových semínek (2 tobolky)
  • 1 bobkový list

20160103_121452Fazolky mungo a rýži propláchneme vodou. Mungo nasypeme do vroucí vody a vaříme tak dlouho, až začne pukat. Přidáme rýži a za občasného míchání vaříme dalších 15 min. Přidáme zeleninu. (Zeleninu lze přidat spolu s rýží.) Během vaření začne směs houstnout.  Na pánvi rozehřejeme ghí nebo rostlinný olej. Přidáme cibuli, zázvor česnek a osmažíme je do zlatova. Přidáme koření a za občasného míchání vaříme minimálně dalších 15 min.  Pokud je třeba, podlijeme trochu vodou. Směs by měla mít konzistenci husté polévky. Tento pokrm se  vaří celkem asi 1 ½ hodiny. Přidáme sůl nebo sójovou omáčku podle chuti. Podáváme samotné nebo s jogurtem.

Zdroj: Učebnice pro učitele KJ podle Yogi Bhajana, 1. stupeň

Hodnocení:

Jogínská teorie stravování doporučuje menší denní příjem bílkovin a doporučuje bílkoviny, které se tráví snadněji než maso. Mléčné výrobky, jogurt, luštěniny a rýže procházejí menším procesem hnití. Sníme-li maso, nemůže se zcela rozložit v horním zažívacím traktu, takže proces hnití a uvolňovaní toxinů pokračuje v tlustém střevě. Tyto jedovaté látky zpočátku absorbují játra, ale nakonec si s nimi ani játra neporadí a tělo se jimi zanáší. Rostlinné bílkoviny naopak nepodléhají hnití. Hlavní látkou rozkladu je celulóza, která je interní.

Po takovém obědě či večeři se cítíte skvěle, lehce a jste plní energie do dalších povinností.

Foto Kateřina ČernáVařila a fotografovala:
Hari Kirtan Kaur
(Kateřina Černá)

Příspěvek byl publikován v rubrice Blog, Recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.