Recept pro 4 osoby
Skvěle vyvážené jídlo plné bílkovin, snadno stravitelné a velmi chutné. Hodí se v každém ročním období, ale nejlepší v zimě.
- 4 ½ šálku vody
- ½ šálku fazolek mungo
- ½ šálku rýže basmati
- ¼ šálku jemně nasekaného čerstvého zázvoru
- 1 nasekaná cibule
- 3 nasekané stroužky česneku
- 3 šálky nakrájené zeleniny
- 2 lžíce chí nebo rostlinného oleje
- ¾ lžičky kurkumy
- ¼ lžičky rozdrcených chilli papriček
- ¼ mletého černého pepře
- ½ lžičky mletého koriandru
- ½ lžičky mleté garam masaly
- ½ lžičky mletého kmínu
- ¼ lžičky kardamomových semínek (2 tobolky)
- 1 bobkový list
Fazolky mungo a rýži propláchneme vodou. Mungo nasypeme do vroucí vody a vaříme tak dlouho, až začne pukat. Přidáme rýži a za občasného míchání vaříme dalších 15 min. Přidáme zeleninu. (Zeleninu lze přidat spolu s rýží.) Během vaření začne směs houstnout. Na pánvi rozehřejeme ghí nebo rostlinný olej. Přidáme cibuli, zázvor česnek a osmažíme je do zlatova. Přidáme koření a za občasného míchání vaříme minimálně dalších 15 min. Pokud je třeba, podlijeme trochu vodou. Směs by měla mít konzistenci husté polévky. Tento pokrm se vaří celkem asi 1 ½ hodiny. Přidáme sůl nebo sójovou omáčku podle chuti. Podáváme samotné nebo s jogurtem.
Zdroj: Učebnice pro učitele KJ podle Yogi Bhajana, 1. stupeň
Hodnocení:
Jogínská teorie stravování doporučuje menší denní příjem bílkovin a doporučuje bílkoviny, které se tráví snadněji než maso. Mléčné výrobky, jogurt, luštěniny a rýže procházejí menším procesem hnití. Sníme-li maso, nemůže se zcela rozložit v horním zažívacím traktu, takže proces hnití a uvolňovaní toxinů pokračuje v tlustém střevě. Tyto jedovaté látky zpočátku absorbují játra, ale nakonec si s nimi ani játra neporadí a tělo se jimi zanáší. Rostlinné bílkoviny naopak nepodléhají hnití. Hlavní látkou rozkladu je celulóza, která je interní.
Po takovém obědě či večeři se cítíte skvěle, lehce a jste plní energie do dalších povinností.